Siste nytt‎ > ‎

Høstjakta !!

lagt inn 1. okt. 2015, 13:47 av Erling Bunes   [ oppdatert 2. okt. 2015, 00:00 ]
Første del av småviltjakta, «Septemberjakta», 2015 er over. Det er skogsfuglen som får mest oppmerksomhet, det er den mest populære jakta. Tilbakemeldingene fra jegerne så langt er mildt sagt varierende. Fra 0 - 20 observasjoner pr jeger pr dag. Enkel utregning av tilbakemeldinger tilsier et snitt på 4-5 obs av skogsfugl pr jaktdag pr jeger. At tilbakemeldingene varierer så mye henger nok på flere ting; De som er godt kjent i terrenget, er dyktige og erfarne, har gode hunder og en del flaks vil naturlig nok se mye mer fugl enn de i den andre enden av skalaen. Men, vi må vel kalle bestanden beskjeden eller moderat. Vårværet har vært kaldt og ustabilt i noen år, og da blir reproduksjonen så som så. Ja visst hjelper det at vi tar ut mye rev og mår hvert år, men klimaet på vårparten er den viktigste faktoren. Allikevel mener vi bestemt at bestanden er slik at den tåler forsiktig uttak. Summen av kameraer på orrleiker, linjetaksering og tilbakemeldinger fra jegere tilsier at bestanden er omtrent som i fjor, men med store lokale variasjoner. Det ser ut som de kullene som har gått fram er store, og at storfuglen er i overtall. Det er en selvfølge at det er lurt å spare brunfuglen i disse tider.

Benytter også anledningen til å minne om at det finnes langt flere arter å jakte på; Blant annet gås, ender, due og hare:-). Predatorjakta må heller ikke glemmes; Reveåta skal skjøttes, og mårfangsten står snart for tur. Feller må klargjøres og fangstplasser fores inn. Husk merking av feller.

Husk at jaktreglene er noe endret fra i fjor. Den viktigste endringen er jakttida, dvs oppholdet i forkant av elgjakta. Småviltjakta har opphold f.o.m 02/10 t.o.m 19/10. Alle som jakter hos Sand JFF plikter å sette seg inn i jaktreglene.

Fra og med 20/10 er det samjakt med elgjakta. Vi understreker viktigheten av å klarere terrenget det skal jaktes på. Som småviltjeger må du kontakte elgjakt-sjefene på forhånd og bli enige om hvor det kan jaktes. Elgjakt-sjefene på sin side plikter å frigi deler av terrenget til småviltjakt til et hensiktsmessig antall småviltjegere. Hvis begge «sider» legger litt godvilje til, bør dette gå fint. Elgjakta og samjaktas status vil bli opplyst og oppdatert på hjemmesiden vår.

Til slutt, tenk sikkerhet. Signalfarger er både viktig og riktig i tillegg til sunn fornuft.

 

Skitt jakt !

Comments