Siste nytt‎ > ‎

Kurs i hønsefugltaksering

lagt inn 22. sep. 2012, 08:31 av Øystein Grytten   [ oppdatert 7. apr. 2013, 14:00 ]


Foto: Dag-Eirik Kjølås

Kurs i taksering av skogsfugl og rype etter metodikken ”Distance” som er linjetaksering ved bruk av hund. Sand JFF vil holde kurs i linjetaksering av hønsefugl med hund i februar/mars/april 2013.


Registrer deg her om du er interessert i å delta!
(Ikke bindene påmelding, men du vil bli tilsendt mer informasjon når datoen endelig er bestemt avhengig av om det melder seg på nok interessenter)

Sand JFF vil leie inn Hedmark NJFF til å holde kurs på Milepen vinteren/våren 2013. Kurset er ment for medlemmer, fastboende skogsfugljegere, rettighetshavere, grunneiere, forvaltere og andre interesserte.


Målet med kurset:
Et ønske om å tilpasse jakttrykket til viltbestandens størrelse. Taksering av hønsefugl er en naturlig del av en langsiktig og bærekraftig viltforvaltning.
Taksering før jakta.
Takseringsmetoden er linjetaksering ved bruk av stående fuglehund før jakt.
Observasjoner av skogsfugl blir beregnet i programvaren ”Distance”.  Distance er etter forslag fra en faggruppe hos NINA foreslått som nasjonalt system for taksering av hønsefugl.


Etter fullført og bestått kurs blir man autorisert NJFF taksør med mulighet til å være med på takseringer både lokalt og andre steder. 


Hvordan skjer takseringen?

Kurset og sertifiseringen er rett og slett et bevis på at du har fått nødvendig innsikt i takseringsmetoden samt nødvendig opplæring i hvordan observert fugl skal føres ned i registreringsskjemaet. Det er viktig at alle taksører fyller ut skjemaet likt for at utregningene skal bli så korrekte som overhodet mulig. I utregningene som utføres ved HIHM (Avd. Evenstad) teller fuglobservasjonene nærmest takseringslinjene mest. Jo lenger unna takseringslinjen observasjonen blir gjort, jo mindre viktig blir den for å beregne tettheten i terrenget. 


Det er alltid 2 stykker som skal gå takseringslinjen sammen. Det er 1 Hundefører og 1 Linjefører, og en av disse må være godkjent taksør for å sikre at registreringen blir riktig utført.


Linjeføreren må ha god kunnskap om kart og kompass, eller aller helst være dreven på GPS-bruk. Dette forenkler oppmålingen fra oppfluktsted til takseringslinjen slik at avstanden og til slutt utregningen av skogsfugltettheten blir riktig.


Takseringen utføres mellom 1. august og 20. august, alle registreringer skal være HIHM i hende senest 21. august og resultatene vil vi få tilbake innen 1. september. Sand JFF har dispensasjon fra båndtvangen av Nord-Odal Kommune og grunneierne til takseringsarbeidet. Kravet er at hunden har sauerenhetsbevis.


Alle medlemmer og fastboende i Nord-Odal som ønsker å bli sertifisert vil bli sponset med dette kurset (det er i hvertfall intensjonen pr dags dato!) av Sand JFF. Vi trenger mellom 20 og 30 taksører. Å eie hund selv er IKKE et krav så lenge du kan gå i lag med en annen hundefører.

Comments