Siste nytt‎ > ‎

Tips og triks til åtejegeren!

lagt inn 16. feb. 2012, 14:10 av Øystein Grytten   [ oppdatert 18. feb. 2012, 06:21 ]
Åtejakt blir også kalt gluggjakt. Over tid lokkes reven inn til en fast åteplass. Etter at jegeren har registrert jevn aktivitet ved åtet, posterer jegeren i kveldinga inne i et hus/ skjul ved åtet. Her sitter han og venter på at reven skal dukke opp i løpet av natten. Åtejakt i månelyse netter gir en helt spesiell opplevelse og er full av forventninger.  Her følger noen tips til deg som ønsker å starte åtejakt på rødrev. 

Åtejakt på rødrev

Filmen fra Gordon Fjeld om åtejakt på rødrev gir mye god informasjon. Her er bare en kort intro.

Åtelys
For at jakta skal bli mest mulig effektiv og uavhengig av månelys så anbefales det åtelys. En LED-lyskaster lyser godt opp og bruker kun 6-15 Watt. Pris 300-400 kroner. Lyskasteren litt lenger ned er er et meget godt valg på hold ut til 120 meter. Men om du har en 1000-meter liggende i skuffen (ekstralys til bil) og en litt kraftig batterilader så fungerer dette også like godt og er kanskje det som har blitt mest brukt opp igjenom årene. Det kan være lurt å kople til et skumringsrele for å spare elektronikken om dagen. Dette kjøpes billig på biltema.

OBS! Halogen-lyskastere på 300-500 watt anbefales IKKE. Både dyrt og innehar dårlig kastelengde på lyset.


  Denne lampa sprer lyset omtrent 180 grader og kaster det kun 15-20 meter fremover. 
Lys-kasteren ovenfor egner seg meget bra til åter på 60-120 meter. Skal du kaste lyset langt så er du avhengig av at hver enkelt diode har egen samlelinse som konsentrerer lyset.

Og det beste av alt er forbruket på kun 12 Watt!
Anbefales!
Lampa ovenfor sprer lyset svært godt (nesten 180 grader vinkel), men den kaster ikke lyset lenger enn 15-20 meter.Egner seg derfor kun om åta er svært nærme lyskasteren.Revevarsler
For at du skal kunne henge med i arbeidslivet om dagen så lønner det seg å investere i en revevarsler. Disse koster alt fra 500 og opp til 2500 kroner. Den mest kjente er "Mikkel"-revevarsler til ca. 1200 kroner. Mikkel har en rekkevidde på ca. 60 meter. OBS! Det lyser opp en rød diode inne i sensoren når bevegelse registreres. Denne bør maskeres med svart elektrotape! 

Mikkel revevarslerEt nokså nytt ukjent  alternativ er Chamberlain CWA2000 Driveway Alarm. Denne koster ca. 500 kroner og har en maks rekkevidde opp i mot 800 meter. IR-Sensoren og mottakeren (innedelen) drives begge av 4 stk AA-batterier., men innedelen leveres også med strømadapter. Oppgitt batterilevetid på IR-sensoren er 2 år. OBS! Det lyser opp ei grønn diode inne i sensoren når bevegelse registreres. Denne bør maskeres med svart elektrotape! 

Chamberlain CWA2000 Driveway Alarm

Åte
Ideel avstand frem til åtet er 70-100 meter fra hus. Benyttes det hagle er det maks 25 meter. Om det er litt avstand til åtet så er det mindre sjanse for at reven hører deg åpne vindu/gluggen eller henter frem våpenet.

Som revemat kan du bruke alt mulig slags matavfall, men slakteavfall fra rådyr og elg er det aller beste. Ihjelkjørt vilt eller grisevom egner seg meget godt som hovedåte. Og med hundepellets (tørrfor) kastet ut i snøen omkring hovedåtet får du mikkel til å jobbe litt ekstra og reven tilbringer  lenger tid på åtet.

Det er greit å ha et skikkelig hovedåte som kråke og skjærer kan hakke på. For hvis du kun har små mengder med matrester på åtet så stikker fugelen fort av med dette. Fugleleven på åtet er bare positivt siden det tiltrekker revens oppmerksomhet. 

Skaffer du deg et åte og rigger deg til med lys og varsler så bør du felle mellom 15 og 25 rever i løpet av høsten/vinteren.


Reven plyndrer annenhvert reir
Reven tar ikke bare fuglereir, men også rådyrkillinger og hare. Det er matnyttig vilt som også er det mest populære å jakte på for oss jegere. For å øke bestanden av småvilt  er det derfor viktig å felle endel rev for å senke predasjonstrykket på våre mest populære viltarter.

Ved Høyskolen i Hedmark er det gjennom et forskingsprosjekt bevist at reven plyndrer annenhvert reir (les mer om det her).

 I Nord-Odal ligger vi i år an til å felle ca. 100 rever om vi tar med fellingene i hele kommunen (fangstrapporter innlevert til Mo JFF, Sand JFF, Den store revejakta +  åtejegere vi kjenner og som har felt rev). Fordelingen mellom ho- og hannkjønn viser seg å være omtrent 50-50, og bestanden av rev virker fortsatt å være høy. Men at det vil hjelpe på småviltet er vi sikre på - over tid!

Mer informasjon om revejakt
For mer info om revejakt kan det lønne seg å kikke i heftet som Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget. Det kan du laste ned som PDF her.

Rapporter inn fangsten - Vinn jaktkort!
På nettsidene våre kan du melde inn fangsten din kontinuerlig gjennom hele året og se hvor mange rev som er felt. Skjemaet oppdateres automatisk (hvert 5. minutt) og resultatene ser du her

Hvor kjøper jeg produktene ?
Det enkleste å bestille de fra ebay og dealextreme. Se linkene nedenfor.


Problemer med netthandel?
Noen av produktene ovenfor skaffes enklest fra ebay eller dealextreme, men Sand JFF hjelper gjerne til med å formidle produktene. Ta kontakt!

Skitt jakt! =)


Åtejakt på rødrev 2Comments